Oedeemtherapie

Wat is oedeem

Oedeem is een vochtophoping binnen het lichaam die ontstaat doordat de cellen het vocht niet goed kunnen opnemen en afvoeren. Vaak als gevolg  van circulatiestoornissen in armen of benen, door bijvoorbeeld een veneuze stoornis in armen of benen. Zo kunnen spataderen er voor zorgen dat er vocht bij de enkels achterblijft , die in de loop van de dag toeneemt. Dit komt voor bij ouderen, zwangere of mensen die minder mobiel zijn . Oedeem kan op elke leeftijd voorkomen en het ontstaat vaak geleidelijk en kan overgaan in een chronische vorm.

 

Wat is Lymfoedeem

Lymfoedeem is oedeem dat ontstaat door een verminderde werking van het lymfestelsel. Bij een langdurige verminderde werking van het lymfestelsel blijft er veel vocht  en eiwit achter in het gebied dat niet goed functioneert. Dit zorgt er voor dat de huid verhard en dat de huid gaat verkleuren of zelfs veranderen. 

Lymfoedeem kent 2 soorten

Primair lymfoedeem: dit ontstaat bij de geboorte, de lymfebanen zijn dan niet goed aangelegd.

Secundair lymfoedeem: deze vorm komt vaker voor en ontstaat meestal na beschadiging van de lymfevaten. Bijvoorbeeld na behandeling van tumoren denk aan operaties( bijvoorbeeld bij borstkanker, tumor in de hals of lies) waarbij lymfeklieren worden weggehaald of zijn beschadigd. Bij zware belasting tijdens een zwangerschap, na een ongeval of na het doormaken van een infectie.

Wat zijn de behandelmogelijkheden :

Voorlichting

Manuele lymfedrainage

Compressietherapie ( zwachtelen, therapeutische elastische kousen )

Ademhalingsoefeningen

Oefentherapie