Mindfulness

Wat is mindfulness

Mindfulness is een methode om je aandacht te trainen. Je zet dus je automatische piloot uit. Je wordt je bewuster van wat je voelt, zonder daarover te oordelen of daar meteen actie op te ondernemen. Je leert de situatie te aanvaarden zoals die is en leert het probleem vanuit een andere kant te bekijken. Ook leer je ervaren wat bepaalde gedachten/ ideeën voor lichamelijke reacties kunnen opwekken.

 

Binnen de fysiotherapie kan mindfulness worden ingezet om de bewegingskwaliteit te verbeteren, het gemak van bewegen te vergoten, voor het verminderen van stress gerelateerde klachten, voor het verminderen van chronische pijn en/of hier beter mee op te leren gaan.

 

Mindfulness bestaat uit vaardigheden en houdingskwaliteiten die je kunt trainen. De training bestaat uit meditatie oefeningen, bewegingsoefeningen, observatie oefeningen.

 

Bij onze 8 weekse mindfulness training gebruiken wij een combinatie van MBSR ( Mindfulness  Based Stress Reduction) ontwikkeld door John Kabat- Zinn en MBCT ( Mindfulness Based Cognitieve Therapie) ontwikkeld door Zindel Segal.

 

 

De mindfulness training kan individueel gevolgd worden, in duo of in groepsverband, kan ook via livestream.

Maar ook geheel zelfstandig in eigen tempo is mogelijke met behulp van onze gesproken meditaties en begeleidende teksten.